Jun 3, 2009

Cantonament Piatra Arsa.

Dupa cursa de la Izvorul Muresului a urmat un cantonament de 9 zile, la care au luat parte Zinca Ionut , Tamas Bogya, Suciu Simion si Radu Milea, iar in ultimele 3 zile sa alaturat trupei si Bulgaru Costica.

Aventura incepe chiar de la cota 2000 Sinaia.





De aici a trebuit sa parcurgem o distanta destul de mare pana la Piatra Arsa si cu tot bagajul in spate, insa partea cea mai “buna” a fost atunci cand am inceput sa inaintam prin zapada care ajungea uneori pana la genunchi sau chiar mai mult. Distractia era servita iar antrenamentele era foarte clar ca vor fi dificile in aceste conditii.

Prima zi am inceput cu o alergare spre Varful Omu, situat la 2505 de metri iar Cabana Piatra Arsa se afla 1950 de metri. Diferenta nu era foarte mare, insa 75% din alergare s-a desfasoara la peste 2200 de metri. Ritmul a fost destul de bun pentru primul antrenament Zinca si Tamas au reusit sa ajunga pana in apropierea varfului insa minutele petrecute pe munte, zapada care mereu trecea de glezne (uneori ajungea la genunchi) dar si epuizare prin deshidratare au contribuit la decizia de a a intoarce mai devreme.

Dupa amiaza a urmat o alergare sustituta pe drumul de legatura al cabanei, care era perfect dazapezit. A fost o zi dura insa toti am trecut cu bine. A doua zi a urmat o alergare spre Varful Costila, situat la o altitudine de 2498 m insa soarele a fost de partea noastra. Odata cu apropierea Cabanei Babele am inceput usor usor sa ne afundam tot mai mult in zapada moale dar am reusit sa trecem cu bine.

A fost un antrenament foarte greu. Am incercat sa ajungem pana in varf insa a trebuit sa ne oprim la 2400 de metri, pentru ca depaseam minutele propuse pentru acel antrenament si picioarele incepeau sa inghete. Am fi facut si ultima parte a urcarii dar zapada abundenta ne-a oprit. Odata cu cea de-a treia zi au venit primele “bucati”. Tamas si Zinca au mers impreuna sa caute un deal santos ;). Au gasita unul destul de bun (90 de metri distanta 40 de metri nivel) dupa cele 10 bucati in panta facute impreuna au urmat alte 10 bucati de 45 secunde pe un plat fals. Suciu si Radu au mers pe pista in incercarea de a face “bucati” acolo insa zapada era foarte mare neoferind posibilitatea unor “bucati” mai lungi de 200 de metrii. Dupa amiaza am intrat in sala de forta si am jucat fotbal pentru ca afara ploua foarte tare.

In a patra zi am plecat in grup pentru o alergate lunga. Grupul a ramas compact pana la Padina. Teama de urs ne-a facut sa ramanem uniti pe marea parte a traseului adaptand fiecare ritmul alergarii corespunzator.De la Padina am pornit spre Saua Strunga, inca rezistam toti si cu multa ambitie am reusit sa ajungem in grup toti patru. De acolo planurile noastre aveau sa se schimbe. Initial am vrut sa mergem pe creasta sa trecem de prima vale insa zapada ne-a obligat sa schimbam directia si sa ne intoarcem pe acelasi drum. Din dorinta de a schimba cate ceva spentru evita drumul plictisitor am incercat sa taiem pe la jumatatea muntelui insa am avut o mare eroare de navigatie si a trebui sa ne intoarcem dupa 10 minute de incercari si cautari a unui drum. Dupa coborarea la Padina am urcat pe marcaj pana la Hotel Pestera si apoi tot pe marcaj spre Piatra Arsa. A fost o alergare foarte dura in care toti am fost rupti de oboseala. Daca mai intarziam putin nici la masa de pranz un ajungeam. Dupa amiaza am mers iara in sala la fotbal care a pus capac la ziua respectiva.

Oboseala si febra musculara si-au spus cuvantul si a cincea zi ne-a gasit intr-o stare proasta desi urmau “bucati”. Am mers in acelasi loc sa facem acele “bucati” in panta. Primele 6 bucati au fost foarte bune insa la a saptea “bucata” Zinca a inceput sa simta ca un mai are forta pentru ultima parte iar la a 8-a a abandonat. Au urmat bucatile de 45 de secunde pe plat. Aici cei doi au reusit sa termine cele 10 bucati si cu timpi mai buni decat antrenamentul precedent. Dupa amiza am fost la o alergare in grup pe drumul principal unde am fugit 40 de minute.

A sasea zi a urmat o alergare de durata. Am coborat pana langa hotel Pestera pe marcaj iar apoi Suciu si Radu au mers pe marcajul de la telecabina pana la Babele, iar Zinca si Tamas au continuat alergarea pe un drum forestier pe care aveau de gand sa se intoarca la tura din saua Strunga. Au urcat pana la 1900 de metri apoi au coborat si au atacat Babele pe versantul opus marcajului pana sub grohotisul de pe marcaj. Au ajuns sus epuizati dar spre norocul lor zapada se topise in ultima saptamana si nu a mai pus probleme.

In a saptea zi am facut Fartlek, cu 10 schimbari de ritm, 3 minute in ritm de tempou iar 2 minute in ritm normal de alergare plus o bucata de 45 de secunde. Suciu iar a facut programul lui de sprinter si a facut mai scurt. El a facut 1 minut tare cu 2 normal si tot 10.Radu si Bulgaru au fost la Cruce(Monumentul Eroilor). Dupa amiaza Zinca si Tamas au fost la Cruce(Monumentul Eroilor). O alergare frumoasa cu un timp foarte ok si privelisti uluitoare. Radu si Bulgaru au fost la Babele iar Suciu ¨prin cartier¨.

Ultima zi de antrenament serios. Tamas, Suciu si Zinca au coborat la Pestera, iar Radu si Bulgaru au mers spre cota 2000 dar au fost pe jos, pe drumul principal. Suciu si Tamas au venit pe marcaj de la telecabina spre Babele. Zinca a mers pentru o etapa mai lunga.Cam 25 de km si 1200 nivel. In total 150 de minute. Dupa amiaza am fost in sala unde am jucat fotbal si ne-am relaxat facand pariuri asupra invingatorilor.Cu totii asteptam finalul unui cantonament greu.

Ultimul antrenament a fost pe data de 18 dimineata o alergare in grup de 30 de minute. O alergare de revenire in care am depanat amintiri si am spus glume. Calculul final a indicat un numar total de aproximativ 150 km parcursi in aceasta perioada!







Album foto aici!



No comments: